Provocarea Măgurii – cursele cu obstacole Rafael – 19 august 2023

Ei ne inspiră

Provocarea Măgurii este o poveste despre autodepășire, inspirație și prietenie. De peste 16 ani, Fundația Rafael se preocupă de creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități. În tot acest timp, fiecare destin al acestor minunați oameni a rămas ca un cutremurător exemplu de luptă. Fiecare zi a unui copil sau a unui adult cu dizabilități este asemenea unui antrenament intens, până la transpirație și până la lacrimi uneori, dar care se termină cu un zâmbet: “am reușit din nou!” Antrenament pentru viață, pentru integrare, pentru acceptare și pentru bucuria simplă de a fi…

Efortul unui om cu dizabilități seamănă foarte mult cu cel al unui campion: e constant, organizat și intens, doar că, în loc de medalie, de un loc pe podium, eroul nostru câștigă ceea ce și-a dorit cel mai mult: firescul vieții.

Viața este plină de obstacole, iar energia vine din nădejde, din credință, din dragoste și din zâmbetul care răsare cu abnegație pe chipul fiecăruia. Asta învățăm împreună, zi după zi. Ideea unei curse cu obstacole a apărut ca o sămânță, din aprecierea pe care o simțim cu toții față de semenii noștri cu dizabilități, a crescut latent și, brusc, a înflorit atunci când i-am întâlnit pe prietenii de la Leistung Fitness. Întâlnirea cu Iulian și cu Luiza, de la Titan Race a dat roade apoi, când am organizat prima noastră competiție de alergare montană cu obstacole.

Avem bucuria ca în 19 august 2023 să organizăm cea de-a doua ediție a evenimentului sportiv-caritabil Provocarea Măgurii.

Te provocăm, așadar, să fii parte din povestea acestei ediții!

  Cursele și obstacolele

Vom organiza, așadar, în 19 august 2023, un eveniment de alergare montană cu obstacole. Ne adresăm atât elitelor sportive, cât și celor cu o pregătire intermediară și, desigur, familiilor cu copii. Practic, vor fi trei curse, dar nouă ne place să le simțim pe toate ca pe una singură: cursa dăruirii de sine. Fiecare va alege gradul de dificultate al cursei la care vrea să participe și va fi încurajat să treacă linia de finish cu sentimentul împlinirii.

Astfel, pentru ELITE am pregătit o cursă de 12 km, cu plecare la ora 9 din Maialul Codlei, urcare pe la Mărul Dulce, Poiana lui Sulică, pe pietre, până pe Vf. Măgura (altitudine 1292 m), cu întoarcere pe platou, unde pe concurenți îi așteaptă un nou obstacol. În continuare, elitele noastre vor coborî pe serpentine, apoi pe traseul triunghi galben până la drumul forestier, fundul Maialului și Maial. Diferența de nivel este aproximativ 700 de m. Se va pleca în valuri de câte 80 de sportivi, la intervale de 10 minute.

Pentru INTERMEDIARI cursa pornește la ora 10:30, tot din Maial, traseul urcă pe la Mărul Dulce și coboară pe traseul triunghi galben, până la drumul forestier, fundul Maialului și Maial. Lungimea traseului este de aproximativ 6 km, iar diferența de nivel de circa 300 m. La fel ca la cursa anterioară, se va pleca în valuri de câte 80 de sportivi, la intervale de 10 minute.

CURSA FAMILIEI are startul la ora 9:30 din Maial, traseul urcă pe bandă albastră până la drumul forestier, după care coboară pe drum, până în Maial. Distanța este de 2 km.

Desigur, traseele vor fi presărate cu obstacole. Le descriem mai jos, cu titlu de exemplificare, cu specificarea că vom reveni cu completarea, detalierea și prezentarea lor pe hartă. Obstacolele vor fi distribuite pe cele trei trasee în conformitate cu nivelul de dificultate ales. Vă prezentăm mai jos tipurile de obstacole, cu specificarea că dintre ele le vom alege pe cele potrivite fiecărei curse, astfel încât să fie solicitante și accesibile.

Descriere obstacole

 Trecerea pe sub prelată; Concurenții trebuie să treacă pe sub prelată intrând în partea din față, trebuie parcursă pe toata lungimea. Nu este permisă traversarea peste prelată sau ocolirea ei; (lungime 12m, lățime 4m, înaltime 0-0.5m)

Bârnele.  Obstacol format dintr-o bârnă așezată vertical la înălțimea de 1,2m, lungime de 2m. Concurenții trebuie să treacă peste bârnă. Nu este permisă ocolirea, trecerea pe sub bârnă sau folosirea elementelor metalice ca puncte de sprijin pentru escaladare. Sunt amplasate 2 bârne în zona de obstacole, concurenții pot să aleagă oricare din cele două bârne.

Sacii cu nisip. Distanța de parcurs este 50 m dus și 50 m întors perpendicular pe zona de alergare (zona fiind marcată). Se poate lăsa jos greutatea pentru repaus. Este interzisă golirea saciilor de nisip, rostogolirea sau tragerea lor pe sol. Se poate transporta cu mâinile, pe spate, pe cap, pe umeri. Nu este permisă ajutorarea la cărarea greutății de către alte persoane.

Sariturile cu sacul. Fiecare concurent ajuns în aceasta zonă de concurs, trebuie să iși introducă ambele picioare într-un sac și să se deplaseze prin săritura verticală pe distanța de 50m dus și 50m întors. Este interzisă parcurgerea numai cu un picior în sac.

Aruncarea funiei. În aceasta zonă, concurenții trebuie să arunce o funie către un suport metalic. Funia trebuie să rămână agățatâ pe suportul orizontal cu solul, fără să cadă. Distanța de la care se arunca este de 2,5m. Este interzisă depășirea distanței cu scopul scurtării ei în momentul aruncării. Este posibilă numai o încercare, dacă funia a căzut concurentul trebuie sa execute burpees (exerciții de pedeapsă) în zona amenajată lângă obstacol.

Zidul de 2m Este necesar ca fiecare concurent să treacă peste zid. Este interzisă ocolirea lui.

Cățărarea pe funie Concurentul trebuie să se cațere pe funie pănă la 4m folosindu-se de mâini și picioare. Este permisă numai o încercare, dacă nu se ajunge până sus concurentul trebuie să execute exercițiile de pedeapsă. Ajuns în zona, alege obstacolul și îl parcurge, dacă eșuează face burpees.

Inelele suspendate. Înălțimea față de sol a inelelor este de 2,8m. Pe Distanța de 6 m lungime sunt amplasate inele pe care concurenții trebuie să le folosească în deplasarea agățată fără atingerea solului cu piciorul. Concurenții au dreptul la o singură încercare. Se pleacă de la primul inel si trebuie ajuns la ultimul. În caz contrar se execută exerciții de penalizare. Ajuns în zona, alege obstacolul și îl parcurge, dacă eșuează face burpees.

Alte obstacole sunt: obstacolele naturale, transportul cauciucurilor, proba de memorie, coborârea ușoară în rapel, multirig cu bare orizontale, săritura în saci, bârnele orizontale, aruncarea la țintă, trecerea pe traverse înclinate.

Ne rezervăm dreptul ca până la eveniment să mai adăugăm sau să mai scoatem unele obstacole.

Exercițiile de penalizare BURPEES

Au rolul de a solicita fizic concurentul care a eșuat în parcurgerea corespunzatoare a obstacolului din traseu. Pentru cursa elitelor se vor efectua câte 30 de burpees-uri pentru fiecare obstacol ratat/realizat necorespunzător, pentru cursa intermediară câte 20/obstacol peste care nu a reușit concurentul să treacă, iar pentru cursa familiilor câte 10/obstacol nedepășit. Din familie va executa burpees-uri doar cel desemnat. De asemenea, prin executarea burpees-urilor de penalizare pentru fiecare obstacol care a fost ratat sau realizat NECORESPUNZĂTOR concurentul își poate relua locul înapoi în cursă.

Executarea burpees-urilor se realizeaza însumând următoarele aspecte obligatorii:

Pieptul trebuie să atinga solul și picioarele întinse; În momentul ridicării de la sol trebuie să se realizeze prin săritura cu desprinderea simultană a ambelor picioare de pe sol culminând cu extensia ambelor brațe deasupra capului și realizarea unei bătai din palme. Numărătoarea trebuie să fie executată cu voce tare.

Concurentul are posibilitatea să își aloce timp de pauza și respiro fără însă a părăsi zona, el trebuie să rămână în poziția pe care a ocupat-o până la finalizarea tuturor burpees-urilor pe care le are de executat la acel punct.

În caz de neexecutare corespunzatoare a burpees-urilor supraveghetorul solicită repetarea lor corespunzătoare indicând și greseala comisă la execuția lor.

Contribuția financiară a participanților

Întrucât evenimentul este unul caritabil, fiecare participant va oferi o contribuție, care va fi utilizată pentru a le asigura copiilor și adulților cu dizabilități acces GRATUIT la terapii și la programe de dezvoltare în cadrul centrelor de zi Rafael.

Contribuția va fi de 150 de lei/persoană pentru ELITE și INTERMEDIARI și de 50  de lei de persoană pentru fiecare participant la cursa familiei.

Puteți plăti direct cu cardul, puteți face transfer bancar sau puteți alege varianta de a fi fundraiser și de a strânge minimum 150 de lei pe Galantom.

Fiecare participant, respectiv fiecare familie va primi câte un kit de concurs cu surprize extrem de plăcute.

Cursa elitelor (12 km, cu 20 obstacole)

Cursa intermediarilor (6 km, cu 15 obstacole)

Cursa familiilor (2 km, cu 10 obstacole)

Obstacole cursa elitelor

Cărarea sacilor în buclă, urcare în plan înclinat, transport cauciucuri, proba de memorie, urcarea pe stânci, aruncarea sforii pe stativ, coborârea ușoară în rapel,  sărirea peste bușteni, strecurarea printre bușteni, trecerea pe sub viaduct, bârnele orizontale de 1,2 m, trecerea pe sub barieră,  trecerea pe sub viaduct, aruncarea la țintă, săritura cu sacii, multirig cu bare orizontale, traversarea inelelor, urcarea pe funie (4 m), trecerea pe traverse înclinate, rostogolirea cauciucurilor, deplasarea pe sub prelată, săritura peste gard (2 m)

Obstacole cursa intermediară

Cărarea sacilor în buclă, sărirea peste bușteni, strecurarea printre bușteni, trecerea pe sub viaduct, bârnele orizontale de 1,2 m, trecerea pe sub barieră,  trecerea pe sub viaduct, aruncarea la țintă, săritura cu sacii, multirig cu bare orizontale, traversarea inelelor, urcarea pe funie (4 m), trecerea pe traverse înclinate, rostogolirea cauciucurilor, deplasarea pe sub prelată, săritura peste gard (2 m)

Obstacole cursa familiilor

Urcare, ghicitoare, bârnele de 1,2 m, aruncarea cercurilor, trecerea pe sub barieră, trecerea prin viaduct (cel puțin un membru al familiei), aruncarea la țintă, săritura cu sacii, încercare cățărare pe funie, traversele înclinate de echilibru (să treacă măcar unul!), rostogolirea cauciucurilor (cel puțin un membru al familiei, eventual ajutat de ceilalți membri ai familiei),  trecerea pe sub prelată (pot să treacă toți membrii familiei), zidul (poate trece doar un reprezentant, se poate acorda ajutor pentru copii).

Demonstrații privind depășirea câtorva obstacole (video)

Proba inelelor (cursa elitelor)
Traversa înclinată (cursele elitelor, intermediară, familiilor)
Aruncarea sforii pe stativ (cursa elitelor)
Săriturile cu sacul (toate trei cursele)
Trecerea pe sub prelată (toate cursele)
Săriturile cu sacul (toate trei cursele)

Premii, diplome, medalii, categorii

Premiile vor fi cupe realizate în Atelierul Rafael, medalii și diplome pentru locurile 1, medalii și diplome pentru locurile 2 și 3, pe categorii de vârstă și sex. De asemenea, vor fi oferite medalii pentru toți cei care reușesc să treacă linia de sosire.

Pentru cursele ELITELOR și INTERMEDIARILOR avem următoarele categorii:

Feminin: 15-24 ani; 25-34 ani; 35-44 ani; 45-54 ani; 55 și 55+

Masculin: 15-24 ani; 25-34 ani; 35-44 ani; 45-54 ani; 55 și 55+

Se iau în considerare anii împliniți până la data consursului.

Pentru cursa FAMILIILOR nu se ține cont de sex, iar cel mai mic participant trebuie să aibă minimum 7 ani. Vor fi prezenți cel mult 4 participanți dintr-o familie și cel puțin un copil.

Minorii peste 14 ani care doresc să participe la cursele adulților pot fi înscriși de către părinți, pe răspunderea acestora, ținând cont de capacitățile lor sportive.

Atenționări!

Toți participanții sunt rugați să țină cont de faptul că se va alerga pe trasee montane, că vor avea de trecut peste obstacole, cu toate riscurile pe care astfel de curse le presupun: risc de accidentare, de alunecare, de întâlnire cu animale sălbatice etc. Efortul necesar pentru a termina cursa este unul consistent. De aceea, e bine ca fiecare să-și estimeze rezistența și forțele psihice și fizice și să nu se aventureze la curse epuizante.

.

DEPĂȘEȘTE OBSTACOLELE #4oamenispeciali pe 19 august 2023 

.

Participă! Donează! Susține!

.

Fiecare donație reprezintă o șansă acordată copilașilor și adulților cu dizabilități. Efortul tău poate face diferența!

.

.

Înscriere

Înscrie-te acum!

Verifică dacă ești pe listă și dacă înscrierea ta a fost validată!

Lista alergătorilor înscriși la Provocarea Măgurii aici
Lista alergătorilor validați la Provocarea Măgurii aici

.

.

Cum achit contribuția de participare?

Plata cu cardul

Contribuția de participare se poate depune și direct în contul FUNDAȚIEI RAFAEL:

RO35 RNCB 0054 0901 1247 0001

cu specificarea “Provocarea Măgurii – ……………..” (numele sportivului).

Poți alege să devii Fundraiser Rafael

.

Tu știi pentru cine alergi?

Cauza pentru care tu ai ales să depășești obstacole este, în primul rând, una personală: te vei bucura de o aventură extraordinară în natură, te vei autodepăși și vei dărui pentru cei care, zi de zi, luptă pentru o viață mai bună și pentru integrare. Ei sunt copiii și adulții cu dizabilități, acești eroi ai noștri. Grație efortului tău, ei au acces gratuit la terapii și la programe de dezvoltare. De peste 15 ani prin centrele noastre au trecut sute de copilași și de adulți cu dizabilități. Unii s-au desprins și și-au luat frumos zborul, reușind să se integreze, alții continuă lupta alături de noi, încercând să fie cât mai autonomi. Nu este deloc ușor, pentru că între beneficiarii Fundației Rafael sunt atât copii și adulți cu dizabilități ușoare, cât și cu dizabilități severe și chiar multiple.

Uneori, oamenii se străduiesc pentru cei despre care ei cred că au șanse să se integreze și uită de cei cărora le neagă orice șansă. Imaginează-ți un copil care poate doar să te strângă de deget, care la început nici nu poate să te privească, ori să-ți vorbească! Ce șanse îi dau ceilalți? Șanse la ce? Fiecare OM are nevoie de șanse cât mai mari la o viață mai bună. Noi asta facem: ne străduim să le creștem calitatea vieții, de la orice nivel am pleca.

Putem face asta pentru că tu și alți oameni buni ca tine sunteți alături de noi! Mulțumim!

.

Prezentare cauza fundației

.

Video de prezentare

.

Regulament

.

Vă recomandăm să citiți Regulamentul Competiției înainte de a vă înscrie! Pentru a vizualiza Regulamentul vă rugăm să apăsați butonul de mai jos.

Vizualizează Regulamentul Oficial al Competiției!

.

Descarcă Declarația pe propria răspundere!

.

Descarcă Declarația părinte – minor!

.

Trasee

Traseul Cursei Familiilor
Traseul cursei cu dificultate intermediară
Traseul cursei elitelor

Informații utile

Tot ce trebuie să știi despre competiție și desfășurare într-un singur loc.

.

Locul de start este în Maialul Codlean: https://goo.gl/maps/xLhwvZcBbw3DytHV8

Vineri, ridicare kit-uri de la Coresi:

15.00-21.00

Sâmbătă:

7.00-8.30: ridicare kit-uri pentru elite și pentru cei care participă la cursa familiilor,

8.30: ședința tehnică pentru elite,

8.45: încălzire elite,

9.00-startul primului val în cursa elitelor,

9.00-10.00-ridicare kit-uri cursa intermediară,

9.10-startul valului 2, cursa elitelor,

9.10-încălzire cursa familiilor,

9.20-startul valului 3, cursa elitelor.

9.20-ședința tehnică pentru cursa familiilor

9.30-start cursa familiilor

10.00-10.15-ședința tehnică pentru cursa intermediară,

10.15-10.30 – încălzire cursa intermediară,

10.30 – start primul val, cursa intermediară

10.40 – start valul 2, cursa intermediară,

10.45 – start valul 3, cursa intermediară,

12.00 – tocana,

12.30 – festivitatea de premiere,

13.00 – after party.

Kiturile se vor ridica personal de către fiecare participant la cursele destinate adulților. Nu se acceptă ridicarea kiturilor în numele altor alergători.

Participanții la competițiile destinate adulților sunt așteptați vineri, 18 august, în intervalul orar 15-21, la Coresi, să-și ridice kiturile. Pentru cei care, oricât s-ar strădui și nu reușesc să ajungă vineri, vom distribui și sâmbătă dimineața, între orele 7.00-8.30 (pentru cursa elitelor și cea a familiilor) și 9.00-10.00 (pentru participanții la cursa intermediară).

Vă recomandăm să vă ridicați kiturile vineri, pentru a evita înghesuiala! Cei care nu se prezintă în intervalele mai sus menționate nu le vor mai putea ridica.

Cazarea și masa sunt răspunderea participanților. În cazul în care au nevoie de informații sau sprijin, ne pot contacta pe numărul oficial.

Desigur, vă vom aștepta la finish cu tradiționala tocană.

.

Rezultate

Vizualizează rezultatele!

Sponsori

.

Cu Zdrovit și cu Supramax Articulații depășim orice obstacole!

După 8 ediții ale Maratonului Montan Rafael și 5 ediții ale Andurant Sprint Rafael iată-ne sănătoși, entuziaști și plini de energie, gata să organizăm și să participăm la o nouă competiție sportiv-caritabilă: Provocarea Măgurii. Vă întrebați cum de reușim? E simplu: îi avem alături de fiecare dată pe OAMENII de la Zdrovit, cei care ne revitaminizează înainte și după fiecare competiție, care ne dau energie prin atitudinea lor și prin toate produsele pe care ni le oferă.

Mulțumim, Zdrovit! Nu avem destule cuvinte cu care să exprimăm deplin ceea ce simțim cu privire la ceea ce faci pentru sportul montan susținut de Fundația Rafael și, implicit, pentru cauza noastră esențială: asigurarea gratuității terapiilor acordate copiilor și adulților cu dizabilități. Știm că nici nu ai nevoie de multe cuvinte, pentru că faptele tale vorbesc de la sine.

.

Sponsor GOLDEN

.

Sponsor SILVER

.

Sponsor Silver

.

Sponsor SILVER

Titan Rice și Leistung Fitness, artizani ai sportului

Întâlnirea cu acești pasionați ai sportului și ai faptelor bune este pentru noi o extraordinară oportunitate de a trece la un alt nivel al organizării competițiilor sportiv-caritabile. E o încântare să vedem cum disciplina, extraordinara disponibilitate de a face efort cu rost și bunul simț se adună în același mănunchi cu generozitatea, altruismul și bunăvoința. Mulțumim!

Ne-au oferit delicii pline de energie:

Ne-au hidratat:

Mereu pregătiți să intervină…