Centrul de zi, oază de liniște, veselie și bună dispoziție

După câteva luni în care nu s-a putut merge la sediul fundației din cauza contextului actual, timp în care beneficiarii Fudației Rafael au avut parte de terapie online, ne dorim ca încet-încet să ne reluăm activitatea și la Centrul de zi, pentru că este locul în care beneficiari noștri: se simt cel mai bine, interacționează cu alți oameni, ies din zona lor de confort și se relaxează. De curând, am început să primim din nou persoanele cu dizabilități care doresc să vină în mijlocul nostru o dată pe săptămână, câte două ore. În acest timp special au parte de terapie ocupațională, mișcare și activități în aer liber. Totodată, venirea beneficiarilor la fundație este un moment de respiro și pentru părinți sau aparținători deoarece în acest timp se deconectează, mai uită de probleme, se încarcă cu energia atât de necesară pentru a continua lupta de zi cu zi pe care o duci atunci când ai în familie o persoană cu dizabilități.

Și copii și adulți se simt foarte bine în cadrul fundației: sunt înțeleși, li se cere părerea, se pot exprima liber, participă la diferite evenimente în cadrul cărora sunt în centrul atenției și au parte de specialiști și terapii care îi ajută să exploreze lumea. Cu toții avem nevoie de un loc în care să fim apreciați, înțeleși și valorizați, un loc în care să creștem frumos și armonios, să ne descoperim pasiunile, abilitățile, și unicitatea fiecăruia, iar fundația Rafael este locul în care persoanele cu dizabilități se descoperă pe sine, formează legături strasnice și durabile și își găsesc locul în lumea aceasta atât de mare și diversă. Le-a fost tuturor dor să vină la Centrul de zi, să se reîntâlnească cu colegii, să iasă în sfârșit din casă după aproape șase luni, să ajungă în locul în care toată lumea e răbdătoare, calmă și surâzătoare, acolo au curajul să fie ei înșiși fără teamă. Nu în ultimul rând, dacă ieșim din casă, trebuie să ne aranjăm, să ne uităm în oglindă, aspectul nostru fizic fiind primul mijloc de comunicare prin care noi transmitem mesaje altor oameni, ne exprimăm astfel personalitatea, crescându-ne respectul de sine. Centrul de zi este locul în care persoanele cu dizabilități sunt învățate să zboare chiar dacă la început au aripile frânte, sunt încurajați, susținuți, iar apoi când sunt suficient de pregătiți li se dă drumul să zboare și să își traiască viața cât mai independent posibil.

Teleasistența i-a ajutat pe beneficiari să continue terapiile specifice, să se păstreze într-o formă fizică bună, să aibă un moral ridicat, dar tehnologia nu poate înlocui prezența fizică și nici nu asigură materiale necesare terapiei, iar cei care au dizabilități severe cu greu pot participa la terapia online, chiar dacă părinții au devenit partenerii noștri de nadejde, de aceea este esențial ca ei să vină la Centrul de zi, în caz contrar pot pierde progresele făcute în ani de zile, într-un timp foarte scurt.

Pentru ca munca noastră să fie încununată de succes vom continua să îmbinăm terapiile online cu micile activități de la Centrul de zi, arătând astfel că fiecare om poate înflori frumos și demostrând că pentru noi fiecare destin contează.

Autorul articolului: Iulia Dănilă